Zakery Beacher

zackery

Zakery Beacher, Streetsmart - Amsterdam Oost

Interview met Zakery Beacher, mede oprichter van Stichting Streetsmart, mei 2013

Zakery heeft een succesvolle carrière binnen de hulpverlening opgebouwd. Nog steeds wordt hij alom geprezen in zijn werk en ontwikkeld hij aan de lopende band nieuwe methodieken en projecten om jongeren die in aanraking komen met jeugdhulpverlening beter te kunnen motiveren. Zakery weet hoe het is om op jonge leeftijd op jezelf aangewezen te zijn. Zijn kennis en ervaring maakt hem een uitstekende coach en mentor en een rolmodel voor jongeren die een steuntje in de rug nodig hebben. Via het NAH doet hij nu zijn verhaal, hij wil aantonen dat dat hij als ervaringsdeskundige het verschil kan maken en dat je daar niet altijd de juiste papieren voor nodig hebt.

Rond zijn achttiende heeft Zakery op straat geleefd.

Dit is misschien ook waarom ik in mijn werk als hulpverlener altijd zo gedreven bezig ben met netwerkherstel. Ik denk omdat ik ook had gehoopt dat er toen een persoon was die mij toen had opgepakt en had gekeken naar alle mensen om mij geen: laten we die bij elkaar brengen en kijken wat die voor mij zouden kunnen betekenen. Maar die gelegenheid was er toen niet. Ik had toen niet zoveel hulpverlening. Ik was 18+ en de voorzieningen voor 18+ waren schaars tot niets.

Zakery wist dat hij in de hulpverlening wilde gaan werken. Een tijd lang had hij een goede baan bij een commercieel bedrijf, toch bleef het knagen..

Ik heb altijd gedacht: hoe zou het zijn om in de hulpverlening te werken, om het van de andere kant te zien. Om mijn eigen ervaringen te gebruiken. Niet als iets therapeutisch voor mijzelf, maar omdat je weet hoe het zelf is en je zoveel dingen hebt meegemaakt in je eigen leven. Het zou mooi zijn om die ervaringen positief terug te geven als hulpverlener”.

Zakery heeft veel met dak- en thuisloze jongeren gewerkt. Het probleem bij het dak- en thuislozenteam was dat er vaak geredeneerd werd vanuit de jongere: alles wat hij/zij zei werd voor waar aangenomen. Er werd niet verder gekeken naar de familie de moeders, de vaders, hoe het allemaal gegaan is, de onderliggende laag.

Ik moest handvatten aanreiken aan de mensen die er al werkten om ervoor te zorgen dat er breder werd gekeken naar de problematiek rondom de jongeren. Ik ging de problemen in kaart brengen en ik kreeg de kans om bepaalde dingen te implementeren zoals de ‘Eigen Kracht conferenties’, om er voor te zorgen dat mensen vanuit een netwerk ook zeggenschap hadden en een stem hadden en ook zeker het mede verantwoordelijk worden gemaakt voor de trajecten van de jongeren. We kunnen altijd iemand een huis en een baantje geven maar dit lost niet altijd de problemen op: het gaat om de oorzaak, waar het vandaan komt.

Ik ben creatief ingesteld, out of the box, dat vind ik ook het leukste van het werk, om niet in de reguliere programma’s en methodieken te denken. Maar in plaats daarvan de focus op het individu te richten, talenten ontwikkelen, kortom de bestaande competenties en daar aan te werken. Ik geloof heilig in bestaande competenties en talenten, als daar aan gewerkt wordt dan komen de andere competenties vanzelf.

Een aantal jaar geleden is Zakery samen met Houssaine en Annelise begonnen met Streetsmart in Amsterdam Oost. “Streetsmart is een stichting die we opgezet hebben, voornamelijk rondom kunst & cultuur. Om jongeren de kans te geven om andere dingen te ervaren. We hebben bijvoorbeeld een rondvaart gemaakt met jongeren uit Amsterdam Oost die hun hele leven in Amsterdam wonen maar nog nooit een rondvaart hadden gemaakt. We geven diverse workshops, we werken samen met woningbouwcorporaties, we krijgen ook veel opdrachten van de gemeente”.

“We hebben vaste jongeren en inmiddels een heel breed netwerk, vooral in Oost”.

Ik doe dit met heel veel plezier. De vaste dag is dinsdag avond en daarnaast doen we nog een heleboel dingen maar niet op vaste dagen. Het geeft mij veel voldoening, ik vind het leuk en ik kom ook veel leuke mensen tegen. Zoals het Netwerk Amsterdamse Helden! Het heeft wonderen voor mijn netwerk gedaan en ik hoop dat we nog verder kunnen gaan als stichting.

Meer info: https://nl-nl.facebook.com/pages/StreetsmArt-Amsterdam/327665179015

Related Projects

Back to Top