Yve Baya

yve
Interview met Yve Baya op 14 oktober 2013

Wie ben je?

Ik ben Yve Baya, ik ben 27 jaar, woonachtig in Zuidoost. Ik ben een enthousiast persoon, ik hou van creatief bezig zijn, zowel in de muziek, als het schrijven van scenario’s en het regisseren en produceren van video’s.

Sinds mijn veertiende schrijf ik hip hop teksten. Mijn muzikale interesse is breed georiënteerd: hip hop, jazz, pop, disco, funk, house, R&B, soul. Ik probeer mezelf niet in een hokje te plaatsen. Ik heb veel inspiratiebronnen: ik laat mij inspireren door diverse dingen die goed aanvoelen.

“Ik probeer altijd naar mijn gevoel te luisteren, het is pas kort geleden dat ik er achter ben, of eigenlijk dat ik er aan heb toegegeven, dat ik een gevoelsmens ben”.

Ik ben op mijn derde met vader moeder en zus naar Europa gevlucht waar we als asielzoekers asiel hebben aangevraagd in Duitsland. Hierna ben ik met vader naar Nederland gevlucht, inmiddels met een broertje en een zusje er bij. In Nederland hebben we in een aantal asielzoekerscentra gewoond. In die periode beleefde ik veel ups en downs, met een alleenstaande vader was het moeizaam.
Wij, mijn broertje, zusje en ik, hebben daarna los van elkaar nog in diverse tehuizen gewoond. Later kwamen we weer bij elkaar behalve mijn oudste zus die al op zichzelf woonde.

Hoe heb je die periode ervaren?

Als kind ben je je er niet bewust van dat je opgroeit in een asielzoekerscentrum, dat is dan je realiteit en daar denk je verder niet over na. Toen ik ouder werd realiseerde ik mij hoe gezegend we onszelf mogen prijzen, het is allemaal goed uitgepakt, dit had ook anders kunnen aflopen. Ik realiseer mij nu dat deze ervaringen mij gebracht hebben tot waar ik nu sta en gemaakt hebben tot de persoon die ik vandaag ben. Dat klinkt cliché als ik het uitspreek, maar het is waar!

Waar ben je op dit moment mee bezig en wat wil je bereiken?

Ik ben een creatieveling, ik ben muzikant en daarnaast heb ik een eigen video productiebedrijf opgericht: www.youngvaluableenergy.com. Als Art Director vertaal ik ideeën, boodschappen en concepten naar visuele beelden. Bij het produceren van videoclips draag ik zorg voor de alle aspecten, van scenario schrijven en productie tot de editing.

Met mijn bedrijf heb ik diverse commerciële opdrachten uitgevoerd, commercials en videoclips voor bedrijven. Ook heb ik samengewerkt met bekende artiesten, o.a. met Lange Frans, Negative, Jebroer & Nina. Wat betreft videoclips heb ik een aardige portfolio opgebouwd.

Verder ben ik frontman / MC van mijn band YVE, voor meer info zie: www.y-v-e.com

Waarom wil je je nu inzetten voor jongeren in kwetsbare posities?

Ik werd wakker en ik besefte dat ik iets wil doen zonder dat daar iets tegenover staat. Ik wil een bijdrage leveren door mijn kennis en ervaring te delen met mensen die daar behoefte aan hebben, om zo mogelijk dingen te voorkomen. Met mijn ervaring kan ik mensen inzicht geven in hoe je met dingen om zou kunnen gaan.

“Via mijn eigen unieke wijze kan ik diverse doelgroepen bereiken”.

Ik wil graag met jongeren werken die een soortgelijke jeugd hebben gehad. Ik vind het interessant om nieuwe werkwijzen te creëren, bijvoorbeeld hoe we deze jongeren kunnen bereiken.

Ook vind ik het belangrijk om iets met jongeren te doen, door iets te doen en iets te creëren verlies je jezelf in het moment. Je kunt je volledig op het hier en nu concentreren, door iets te doen vergeet je het moment.

Waar wil je naartoe, wat is je doel?

Mijn doel is mensen inspireren en motiveren met mijn ervaringen en mijn verhalen, daar ligt mijn kracht.

Meer info over Yve Baya: www.y-v-e.com

Yve baya op facebook: www.facebook.com/yve.baya?ref=ts&fref=ts

Related Projects

Back to Top