Wahid Bayar

wahid

Wahid Bayar, Stichting The Far Step - Amsterdam Noord

Interview met Wahid Bayar door het NAH, mei 2013

Sinds je samenwerking met het NAH heb je Stichting The Far Step opgericht.

Waar staat The Far Step voor?

Stichting The Far Step is gericht op de ontwikkeling van jongeren. Met The Far Step creëer ik kansen voor jongeren en geef ik ze een steuntje in de rug, ‘het juiste zetje’. The Far Step staat voor de stap die ze moeten zetten om zichzelf en hun talenten te kunnen ontwikkelen. The Far Step is bekend met diverse disciplines: zang, dans, choreografie, performance, rap, etc.

Maak maakt jouw aanpak uniek?

Door mijn achtergrond en ervaring. Ik ben bekend met de straatcultuur, ik spreek de taal van de jongeren. Jongeren zien mij als rolmodel omdat ik veel heb bereikt ondanks mijn achtergrond en het feit dat ik heb moeten knokken. Kinderen en jongeren respecteren me omdat ik van ver kom, ik heb iets bereikt en ik heb daar hard voor gewerkt.

‘Mijn ervaring met jongeren is dat ze aan het begin van het project nog stoer doen maar aan het einde gaan ze huilen’.

Er komen veel emoties vrij bij het maken van een gezamenlijke productie of theaterstuk. Het is een uitlaatklep voor jongeren en moeilijke onderwerpen worden bespreekbaar gemaakt. Ik probeer jongeren ook bij te brengen om in zichzelf te leren vertrouwen: ‘be yourself, probeer je nooit anders voor te doen’. Wat Stichting The Far Step doet is meer dan talentontwikkeling. Opvoeding is belangrijk en ik behandel maatschappelijke thema’s als: seks, omgang tussen de seksen, geld, studie, diploma’s, etc. Dit zijn belangrijke thema’s in de levens van jongeren en dit zijn de thema’s waar ze vaak nog mee worstelen.

“Ik maak (gevoelige) thema’s bespreekbaar”

Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk om ook de andere kant van de hip hop te laten zien: dus geen sexy vrouwen en macho videoclips, maar het gaat er om wat er in je hart zit.

Hip Hop staat voor mij voor liefde, ik probeer jongeren de oorsprong van de hip hop bij te brengen. De stroming is ontstaan in New York. Waar eerst veel criminelen de dienst uit maakten kwam een tegenbeweging, groepen (gangs) wilden stoppen met vechten, dit hebben ze vertaald naar dans en muziek om hun frustraties op een andere, positieve manier te uitten.‘One love! Hip hop betekent voor mij je pijn vertalen naar teksten en poëzie.

Ook het betrekken van ouders bij de talentontwikkeling van hun kinderen is een belangrijk onderdeel van mijn werk. Ouders komen uiteindelijk naar de optredens van hun kinderen kijken. Veel ouders weten vaak niet wat de talenten van hun kinderen zijn. Tijdens de shows van de kinderen is er vaak veel ontroering. Ouders worden bewust gemaakt van het feit dat kinderen zich op diverse manieren creatief kunnen ontwikkelen.

Voor meer info over Wahid Bayar, zie:

www.wahidbayar.com

www.facebook.com/wahid.bayar

Related Projects

Back to Top