Sofia Sabbar (Junior Held)

Interview met Sofia Sabbar

16 januari 2019

Wie ben je?
Ik ben Sofia Sabbar, 22 jaar. Ik wist lange tijd niet welke kant ik op wilde, ik heb havo gedaan en daarna twee jaar VWO. Het eerste jaar van het VWO merkte ik al dat het helemaal niet mijn ding was, ik miste creativiteit, daarom ben ik gestopt. Gelukkig kon ik mijn aanmelden voor het Amsterdam Fashion College (AFC). Het AFC heeft mij geholpen om de ideeën die ik in mijn hoofd had tot een plan te vormen. Nu ben ik bezig met die plannen werkelijkheid te maken.

[Amsterdam Fashion College is een initiatief van Amsterdamse Heldin Fatima Essahsah]

Wat heeft het AFC voor je betekend?

Ik heb veel geleerd over het ondernemerschap, ik wist daar nog niks vanaf, op school wordt je daar niks over geleerd. Bijvoorbeeld hoe je moet beginnen met het schrijven van een plan. Dankzij het AFC ben ik zelfverzekerder geworden. Ik was vroeger bang om iets te doen wat niet hoorde, zoals je studie niet afmaken. Maar ik zat opeens in een groep met allemaal mensen die de regels niet volgen. Ook de mensen voor de klas hadden hun eigen weg gevolgd. Hierdoor sta ik er nu anders in.

Ik denk dat de drang naar het ondernemerschap iets is dat altijd al in je zit. Ik herinner me dat ik voor Engels een boek moest lezen en daar een presentatie over moest houden. Ik koos “Rich dad, poor dad” van Oprah Winfrey. Dit ging ook over iemand die zijn school niet had afgemaakt. Ik stond heel zelfverzekerd voor de klas te vertellen dat opleiding eigenlijk niks uit maakt.

Ik ben zelfs ambassadeur van het AFC geworden! Ik heb maandelijks coachingsgesprekken met Fatima gehad en veel dingen opgeschreven, dankzij haar is het nu een goed plan geworden.

Wat betekend het ambassadeurschap? 

Als ambassadeur kreeg ik veel adviesgesprekken aangeboden. Fatima begeleid me, we hebben samen veel events bezocht, zoals een modeshow en ze had me gevraagd om deel te nemen aan een IDFA aftertalk panel over mode en identiteit. Ik had nooit mogen dromen dat ik bij zulke events, tussen zulke mensen mocht zijn. Het AFC heeft deuren voor mij geopend.

Wat ben je nu aan het doen?
Nadat we alles hadden uitgestippeld had ik het besluit genomen ik dat ik in mei dit jaar echt wil starten. Het is een hele spannende periode, maar super leuk. Ik kan niet wachten om met alles te beginnen. De naam van mijn eigen bedrijf heb ik al: Zovia Steen.

Hoe ben je op de naam van je bedrijf gekomen?
Op mijn zevende ben ik naar Nederland gekomen, hiervoor hadden we in Spanje gewoond. In Nederland had ik veel moeite met de spelling. Toen ik de naam van mijn eigen brand bedacht, wilde ik het lekker op de manier doen waarop ik het zelf wilde schrijven, vandaar Zovia.
En Steen is een verwijzing naar Jan Steen. Mijn moeder was bang dat ik als arme kunstenaar zou eindigen. Jan Steen was de eerste Nederlandse kunstenaar die ze kende, dit werd thuis een uitdrukking als ik weer met iets bezig was: “typisch iets voor Jan Steen”. Ook als mijn moeder me belt zegt ze soms: “waar ben je Jan Steen?”

In mei wil ik starten met mijn eigen onderneming. Het is vooral belangrijk dat ik echt naar buiten treed. Dit doe ik door verhalen van anderen te delen. Ik wil een diverse groep mensen vertegenwoordigen. Mijn eerste project gaat over de Nieuwe Nederlander, waarbij het gaat om het doorbreken van stereotypen en het creëren van eenheid en respect voor andermans leefwijze. Ik breng de verhalen in beeld door middel van film en fotografie. Ik heb een grote liefde voor mode dus er komt zeker een collectie bij. Als je de kledingstukken koopt dan koop je er ook een verhaal bij.

Ik zit nu in een fase waarin ik aan mensen wil laten zien wat mijn boodschap is, zodat ze bewust kiezen voor mijn kleding. Ik doe al mijn werk met een open mind. Ik denk niet dat er iemand op de wereld is waar we niks van kunnen leren.

Doe je alles zelf? Film, fotografie, etc.?
Ik heb veel gesprekken gevoerd met fotografen, filmmakers, ontwerpers, etc. Ik heb een creatieve outlet nodig. Ik doe het allemaal in mijn vrije tijd. Ik wil het de initiatieven ontwikkelen, maar ik sta open voor mensen die mij willen helpen.
Ik heb liefde voor veel zaken, mode heb ik altijd leuk gevonden, maar ik merk ook het effect van documentaires op mensen. Daarom wil ik verschillende dingen in mijn bedrijf integreren.

Hoe ga je nu te werk, hoe bereid je je voor?
Ik raak geïnspireerd door mensen. Ik ben aan het experimenteren met fotografie. Humans of New York is een inspiratiebron, het is een Instagram account van een fotograaf. Hij spreekt mensen aan en vraagt of hij ze mag fotograferen. Dan begint hij een gesprek met ze, onder de foto plaatst hij een quote van wat ze hebben gezegd. Soms is het een heel verhaal. Als je dat leest dan merk je hoeveel we op elkaar lijken. Als je de buitenkant weghaalt: “oh jij bent eigenlijk ook een mens zoals ik”. Ik denk echt dat we niet genoeg naar elkaar luisteren.

Tijdens het AFC heb ik inspirerende mensen ontmoet. Deze mensen wil ik fotograferen en hun verhalen verzamelen en deze online brengen. Dit wordt hoe ik mijn brand ga lanceren.

Voor het AFC mocht ik ook bloggen voor Mode Muze: dat doe ik nog steeds. Ik blog onder mijn eigen brandnaam, hiervoor mag ik zelf onderwerpen aandragen.

Wat wil je bereiken met je werk?
Ik ben echt een spons, ik vind het heerlijk om naar anderen te luisteren. Dat inspireert mij en ik hoop dat effect ook bij andere mensen op te wekken. Het gaat om verder kijken dan het uiterlijk, door echt te luisteren naar wat die persoon zegt. Naar sommige mensen in de samenleving wordt niet zoveel geluisterd: die mensen wil ik vooral een stem geven.

Ik ontmoette bijvoorbeeld bij het AFC een dame die naar Nederland was gevlucht. Hier is ze bij een AZC terechtgekomen met haar kinderen, het gaat nu goed met haar. Maar ze heeft zoveel meegemaakt. Iedereen moet naar haar verhaal luisteren voordat ze een oordeel vellen over Asielzoekers. Zij deed mee aan het AFC omdat ze iets wilde met cultuur, in een omgeving met mensen die Nederlands spreken, zodat ze ook de taal kon leren. Ik heb veel van haar geleerd. Ze is een sterke vrouw en heel lief voor anderen. Zij was de eerste aan wie ik dacht voor mijn project Nieuwe Nederlander.

Wat vind je er van dat je tot Junior Held bent benoemd?
Ik vind het een eer, ik weet niet of ik het verdiend heb, ik was zelfs een beetje in shock. Ik had nooit gedacht dat iemand ooit zou zien dat ik het goed doe. Ik heb een spannende weg gekozen. Dat iemand je zo’n zelfvertrouwen geeft is echt een compliment. Het is een aanmoediging en een motivatie. Ik zie het als het duwtje in de rug om de laatste twijfels weg te nemen.

Sofia is te volgen op Facebook
Instagram: Zovia.Steen

1148-IMG_8853

Related Projects

Back to Top