Serginho Stekkel

Serginho Stekkel_0564
Interview Serginho Stekkel 27 mei 2016

Stekks&Co

Wie ben je?
Ik ben Serginho, 29 jaar, geboren en getogen Amsterdammer, ik ben opgegroeid in Amsterdam Oost. Op m’n 18e ben ik verhuisd naar Noord. Ik ben vanaf m’n 15e werkzaam in dit werkveld.

Waarom ben je dit werk gaan doen?
Om me heen zag ik veel vrienden en jongeren die heel erg zoekende waren naar hun plek in de maatschappij en niet tevreden waren met hun leven.
Daardoor raakte zij beslommerd in de zoektocht naar de persoon die ze zowel op professioneel als maatschappelijk gebied graag zouden willen worden. De jongeren kregen vaak van huis uit weinig tot helemaal geen ondersteuning. Ouders probeerden het wel maar hadden de kennis niet, of hadden hele andere prioriteiten.
Zelf kom ik uit een redelijk stabiel gezin. Ik heb beide ouders die nog steeds erg betrokken zijn in mijn leven.

Ik ben in mijn jeugd veel andere jongeren tegen gekomen die van huis-uit deze begeleiding niet hebben gehad. Ik vind dat het voor iedereen belangrijk is om iemand om je heen te hebben die je kan begeleiden, om je te leren kansen te zien en uiteraard deze ook te grijpen.
Al jong had ik een visie om anderen te ondersteunen en begeleiden in hun ontwikkeling. Doormiddel van diverse projecten en activiteiten probeer ik hen wegwijs te maken in de samenleving en het systeem.

Hoe heeft je carrière zich ontwikkeld?
Ik heb altijd veel in Amsterdam Noord gewerkt. Ik ben begonnen als stagiair bij Kansweb. Kansweb werd later Combiwel. Vervolgens ben ik bij de gemeente terecht gekomen en heb inmiddels mijn eigen organisatie Stekks&Co.

Ik was erg jong toen ik begon bij Kansweb (15 jr). Ik wilde met jongeren werken, maar ik ben eerst met jongere kinderen begonnen om van daaruit door te groeien naar de doelgroep jongeren. 
Bij Combiwel heb ik ook met kinderen gewerkt, en werd daarna projectmedewerker buurt en kinderactiviteiten. 
Hierna ging ik aan de slag als Brede School docent en ben daarna doorgegroeid tot Talentmakelaar, projectleider Brede School activiteiten. Alle disciplines kwamen er aan bod: sport, kunst, cultuur, educatie, recreatie. En alle aspecten van educatie en sociale vaardigheden.

Op een gegeven moment had ik alle leeftijden doorlopen, van kleuter tot jongere, en ik vond het tijd worden voor een nieuwe uitdaging. Ik kon een baan krijgen bij het stadsdeel Amsterdam Noord als Beheermakelaar. Ik heb toen gewerkt als projectleider/medewerker op het gebied van participatie openbare ruimte, veiligheid en schoon.
Binnen deze functie was ik de verbindingspersoon tussen gemeente, bewoners en bedrijven in de omgeving. Van de Pekbuurt, Floradorp en Bloemenbuurt. Ik zat ook in het buurtveiligheidsteam Volewijck. Dit deed ik samen met Ingrid Hezemans. Zij was buurtmeester in Noord, in de Volewijck. Momenteel is ze buurtmeester Oud Noord. Ik heb veel aan haar te danken. Ik heb heel veel van haar geleerd en heb door haar kennis en begeleiding veel kunnen groeien.

Ik heb ook drie jaar voor Spirit gewerkt als hoofdbewoner van een jongerenhuis, een vorm van begeleid waarbij jongeren met mij in één woning samen leefde. Met als doel om ze te begeleiding richting zelfstandig worden in de breedste zin van het woord.

Als hoofdbewoner krijgt je geen salaris maar word je in natura betaald in de vorm van een tijdelijke woning. In mijn huis had ik ruimte voor twee jongeren per keer. Er was een grote diversiteit in achtergronden en het waren meisjes en jongens. De meeste van deze jongeren die waren positief uitgestroomd, of waren onhandelbaar in grotere leefgroepen. Het waren jongeren die een eigen ruimte nodig hadden. Het was erg pittig, omdat ik overdag werkte en in de avond begeleiding moest bieden.  Ik moest 24/7 beschikbaar zijn. Met dit werk lever je ook een groot deel van je privacy in, maar ik heb veel geleerd van deze periode. Je komt jezelf ook tegen, ik heb heel veel over mezelf geleerd in die periode. Ik denk dat ik door deze ervaring nu zo zen ben geworden.

Kun je een voorbeeld noemen over je tijd bij SPIRIT?
Ik kan veel verhalen vertellen over die tijd: de eerste week dat ik daar kwam wonen zaten er al jongeren zonder begeleider. Toen kwam ik opeens binnen, dat was gevoelig. De jonge bewoners hadden inmiddels al een eigen cultuur in huis. Na de eerste week kregen we een nieuwe keuken, maar sommige jongeren konden helemaal niet koken. Ik kwam op een avond thuis en stond toen een meisje te frituren. Dat mocht niet. Het was levensgevaarlijk door het hoge vuur. Je raad het al, de eerste week stond meteen de keuken in de fik.

Ik heb ook een jongeman in huis gehad met een behoorlijk crimineel verleden. Hij liep altijd met behoorlijk wat cash geld rond en liet het geld graag rondslingeren om indruk te maken tegenover zijn vrienden. Ik heb hem nog gewaarschuwd om dit niet te doen. Maar het mocht niet baten. Er werd kort daarna ingebroken en al z’n dure kleding en geld was weg. Dat was week twee!

Natuurlijk zijn er ook heel veel positieve dingen gebeurd. Jongeren die ruig binnen kwamen met een behoorlijke rugzak en een gebrek aan basiscompetenties, die na verloop van tijd goed voor zichzelf gingen zorgen en anderen om hun heen. Van nul sociale competenties ontwikkelde ze vaardigheden. Zo konden ze ook werk en school weer volhouden, allemaal door ze een goede basis en structuur te bieden.

Waar sta je nu?
Op alle plekken waar ik heb gewerkt heb ik nooit een vast contract aangeboden gekregen. Ik was toch redelijk succesvol, maar een vaste aanstelling kreeg ik helaas niet. Dankzij de crisis vlogen er veel mensen uit. Desondanks heb ik mij altijd staande weten te houden. Ik heb altijd al voor ogen gehad om op mijn 30e voor mijzelf te beginnen, door alle teleurstellingen en onzekerheden die ik op werkgebied heb meegemaakt dacht ik. Waarom niet nu! Dan heb ik het tenminste voor een groot deel in eigen hand.

Samen met drie andere heren ben ik het avontuur aangegaan en zijn we een bedrijf in Arnhem  begonnen, waarin we jongeren gingen begeleiden en structuur aanboden met multimedia als tool. Op den duur kwamen we erachter dat we toch niet allemaal dezelfde visie en passie deelde en hebben we de keuze gemaakt om uit elkaar te gaan, en ben ik voor mijzelf verder gegaan met Stekks&Co. Binnen Stekks&Co hanteer ik voor een groot deel dezelfde werkwijze, maar nu volledig in Amsterdam.

Ik heb net een doorstart gemaakt onder de naam Stekks&Co. Ik ben in het A Lab gehuisvest, tegenover Amsterdam Centraal, in het voormalige Shell laboratorium. Het A Lab is een broedplaats voor start ups met 5 verschillende focus gebieden: Music-Lab, Art-Lab, Film-Lab, Socialrobotics-Lab en daarnaast ligt de focus binnen A Lab op sociale innovatie, ik val met Stekks&Co onder de laatste categorie.

Vanuit Stekks&Co zijn we bezig met opbouwwerk, activering, integratie, sociale competenties, werk competenties en verbindingen leggen tussen diverse doelgroep, het werkveld en mensen uit een andere leefwereld. We zetten multimedia in als tool om ons doel te bereiken: filmproductie, sociaal maatschappelijk projecten, marketing, film, fotografie, muziek en webdesign noem maar op.

We bieden daarin maatwerk, we kijken naar het individu. Dankzij de partners bij A Lab kunnen de jongeren die binnen komen gemakkelijk een kijkje achter de schermen nemen bij de partners en zo hun visie verbreden. Ze kunnen meelopen of samen projecten aangaan.
De partners willen investeren in dit soort projecten en daar maak ik graag gebruik van.

Naast de werkbegeleiding bieden we ook ondersteuning in het opstellen van een CV, huiswerk, financiële, school en werkbegeleiding etc. We bieden een open, familiaire structuur waarin iedereen zichzelf kan zijn. Maar ook in contact komen met anderen die anders zijn is een belangrijk onderdeel.

“Ik laat jongeren kennis maken met andere disciplines en projectmatig werken. Waardoor ze makkelijker contact maken met andere mensen en er op af durven stappen. Maar ook de ander leert veel over de jongere, het is een wisselwerking, zo helpen we vooroordelen te bestrijden”.

Ik werk nauw samen met Sosio Na Trabou. Die doen aan bemiddeling en ambulant werk. Zij werven jongeren en volwassenen op straat die problemen hebben, dat kan gaan om woonsituatie,
financieel, eigenlijk alle leefwerelden waar er steun bij nodig is. Zij werven en als ze jongeren treffen met affiniteit voor multimedia dan ga ik met ze aan de slag.

Mijn nieuwe website moet nog gelanceerd worden.. Maar ik ben al druk bezig met diverse projecten!!!

Wat zie je in het NAH als meerwaarde?
Elkaar kunnen ondersteunen, een bredere visie uitdragen, mogelijkheden creëren en kracht uitstralen! Ik zie allemaal ondernemers en ZZP’ers die affiniteit hebben met mijn werkvlakken en de doelgroep. Ik zie kansen om gezamenlijk projecten uit te voeren.

Naast sociaal maatschappelijke projecten ben ik ook intermediair, ik breng vraag en aanbod met betrekking tot multimedia bij elkaar, dit is een onderdeel van mijn business model. Ik heb daarin een groot en sterk netwerk waarmee ik veel kan betekenen.

Meer info: binnenkort verschijnt de website van Stekks&Co online. Voorlopig ben ik te bereiken via serginho@stekks-social.nl en +31 621391642

Related Projects

Back to Top