Samir El Hadaoui

IMG_8081
Interview Samir El Hadaoui 29 januari 2016

Shokkin’ Group Netherlands

Wie ben je?
Ik ben Samir El Hadaoui, 26 jaar en ik kom uit Amsterdam. Tot mijn 25e heb ik de kantjes er vanaf gelopen. Ik zeg het zo omdat ik kritisch op mezelf ben. Ik had altijd het gevoel dat ik meer kon dan ik deed. Ik legde een bepaalde druk op mezelf maar tegelijkertijd had ik het opgegeven. Mijn baan was klote en mijn studie ging slecht, ik was moe en teleurgesteld in mezelf. 

Na mijn 25e heb ik kunnen groeien dankzij nieuwe ervaringen. Zo ben ik vrijwilligerswerk gaan doen voor Stand up for Palestine. Het was de eerste keer dat ik zoiets deed en ik trad uit mijn comfort zone.

Via Mohammed Bourik kon ik mij aanmelden voor de exchange naar Turkije. Dit werd georganiseerd door een Nederlandse Stichting gekoppeld aan de host van Shokkin Group in Turkije. Mohammed is nog steeds aan onze organisatie verbonden als coach en adviseur.

Tijdens de exchange was ik even helemaal weg van de realiteit en ook weer uit mijn comfort zone. Ik merkte dat ik het vermogen had om mij aan te passen. Met al die culturen moet je je aanpassen, ook aan de omstandigheden, er is minder comfort, het eten smaakt anders, ik ging er steeds meer in op en ik had mijn zelfvertrouwen terug. Ik durfde meer contact te leggen met mensen, daar had ik voorheen moeite mee.

Ik ging op het juiste moment naar Turkije, namelijk op een moment dat ik diep in de put zat. Ik was nog nooit zo diep gezonken. Alle stress en onzekerheden heb ik daar achtergelaten. Ik was klaar met het negatieve, ik wilde mij focussen op de mooie dingen in mijn leven. 

De exchange had mij een enorme boost gegeven. Ik had mijzelf herontdekt. Ik had zelfs het idee dat ik mijzelf had gered, ik voelde me weer gezien, ik had contact gelegd met creatieve mensen en zo goede ideeën opgedaan. De hele ervaring kan ik samenvatten als twee weken lang mezelf ontdekken.

Toen ik wegging was ik er klaar voor: “ik ga nu dingen opbouwen!”. Ik had mij zelfvertrouwen terug. Ik had het gevoel dat ik veel dingen kon doen. En ik heb tot aan vandaag die focus niet meer losgelaten en de exchange heeft nu bijna een jaar geleden plaatsgevonden.

Het afgelopen jaar heb ik een stichting opgericht met Fouad en Sara: Shokkin’ Group Netherlands. En ik heb een eigen bedrijf opgezet: Meester Samir. Met Meester Samir geef ik trainingen en workshops op middelbare scholen.

Na de exchange heb ik nog meer veranderingen in mijn leven doorgevoerd. Ik ben op mezelf gaan wonen en ik heb nu een vette baan bij Tropenmuseum. Ik heb het idee dat ik het nu kan waarmaken. Ik leg contacten, ik mail iedereen, ik schaam me nergens voor. Ik heb tegenwoordig meetings met mensen waar ik vroeger tegenop keek.

De stichting: Shokkin’ Group Netherlands
Fouad en ik kwamen terug uit Turkije, we hadden allebei die boost ervaren. Ook hadden we allebei sterkt de overtuiging dat hier behoefte aan is bij jongeren. De behoefte om even te kunnen ontsnappen. Deze kans wilden wij andere jongeren ook gunnen. We hebben toen eerst contact gelegd met Shokkin Group Estland en Turkije. Van Estland kregen we een leuk bericht: de oprichter van Shokkin Group had de volgende dag een overstap in Amsterdam: wij konden hem ontmoeten op Schiphol. We hebben de trein gepakt en we zijn gegaan. We wisten verder niks van hem en hij had maar een half uur tijdens zijn overstap, maar we zijn met hem meegelopen en onderweg ontstonden er direct allerlei ideeën. We zaten op een lijn met hem.

Toen hebben wij gezegd: wij gaan een Shokkin’ Group Netherlands beginnen. Hij stond er volledig achter en spoorde ons aan om de stichting binnen korte tijd op te zetten zodat we direct mee konden doen met de deadlines voor het indienen van internationale projecten. Deze worden ingediend bij Erasmus Plus (Europese Commissie). We hebben twee maanden keihard gewerkt, vaak tot s’ nachts met z’n tweeën, het schrijven van de statuten, alles! We hadden wel een beetje onderschat hoeveel werk dit was daarom vroegen we of Sara er bij wilde komen. Bovendien hadden we behoefte aan een kritische blik als toevoeging. Binnen korte tijd was de stichting een feit.

Daarna hebben we direct vier projecten aangenomen: via het Shokkin Group Network waren we vier keer partnerland. Twee uitwisselingen met Turkije, een keer in Estland en een keer in Letland. Wij wierven de deelnemers en gingen soms zelf ook mee als groepsleiders.

Toen besloten wij zelf een project in te dienen in samenwerking met Shokkin Group Armenië. 
Wij dienen het project in en zij gaan het hosten in Armenië. Deze gaat in mei plaatsvinden. 
Hiervoor moeten we nog starten met de selectieprocedure. Er zijn nog twee a drie plekken vrij, maar we willen veel jongeren in de voorselectie spreken zodat we jongeren kunnen selecteren die het echt verdienen. Deze keer gaan we zelf ook mee naar Armenië (de uitwisseling vindt 11 t/m 19 mei plaats). Dit is het eerste eigen project dat we zelf hebben ingediend.

De volgende stap is dat we een plan indienen en zelf host worden. Wij halen dan een groep naar Amsterdam. De inhoudelijke thema’s worden entrepreneurship en jezelf ontdekken. De voertaal is trouwens Engels vanwege de internationale groepssamenstelling. Er komen ook een stuk of drie plekken vrij in dit programma voor jongeren uit Nederland.

Hoe zie jij de toekomst van je organisatie?
Op de korte termijn willen wij met Shokkin’ Group Netherlands veel projecten blijven aannemen en organiseren. Wij zijn nu druk bezig met het aannemen van projecten, er komen steeds meer interessante bestemmingen bij zoals Cyprus, Noorwegen, Estland, Italië en Slovenië.

Ook willen we op korte termijn onze organisatie professionaliseren: we hebben nog hulp nodig! 
We zoeken mensen die kunnen ondersteunen in de PR, een persoon die goed is met social media en creatieve personen die kunnen ondersteunen bij het brainstormen over projecten, kortom we zoeken een leuke allrounder ter versterking! Een allrounder die ons kan helpen in de professionaliseringsslag die we willen maken.

Op de lange termijn zie ik onze stichting met een eigen locatie, een sterk netwerk, allemaal leden, en een gevestigde naam. We merken dat we nog aan onze naam moeten werken, veel mensen vinden het moeilijk te begrijpen hoe ze voor zo weinig geld kunnen deelnemen aan een buitenlandprogramma. Omdat mensen het niet begrijpen zijn ze soms achterdochtig, we moeten het vertrouwen nog opbouwen en naar buiten toe communiceren.

En hoe zie jij de toekomst voor jezelf?
Voor mijzelf wil ik de rol in mijn eigen bedrijf vergroten, nu is mijn bedrijf nog klein met één opdrachtgever, gelukkig wel een hele goede, namelijk het Tropenmuseum. Ik wil weer trainingen en workshops op middelbare scholen gaan geven. Ik wil jongeren bereiken op welk onderwerp dan ook, jongeren bereiken op punten waar ze behoefte aan hebben. Ik wil werken aan de naam en opbouw van mijn organisatie. En werken aan het product: pakketten aanbieden, een goede website. Mijn focus is nu voornamelijk gericht op Shokkin Group.

Daarnaast ben ik nog bezig met de afronding van mijn studie: Leraar Maatschappijleer. Ik ben met mijn scriptie bezig. Als ik mijn studie heb behaald ga ik mij focussen op mijn bedrijf.

Altijd als ik het zo vertel, denk ik dat ik best trots op mezelf mag zijn. Voor mijzelf en als team hebben we in acht maanden al veel opgebouwd! 
Ik heb alles te danken aan zelfvertrouwen. Soms moet je jezelf eerst tegenkomen voordat er iets kan veranderen. Een exchange heeft iets magisch, je maakt binnen korte tijd een enorme ontwikkeling door waardoor je een boost kan ervaren. Dit leer je niet op school! Een exchange beschouw ik echt als een cadeau.

“Mensen bereiken is het hoogste goed. Het geeft voldoening als je stem wordt gehoord. 
Financieel succes is niet interessant. Amsterdamse Helden beredeneren succes anders. Als je dat van jongs afgaan meekrijgt krijg je een veel mooiere generatie”.

Meer info:

Shokkin’ Group Netherlands: https://www.facebook.com/ShokkinGroupNL/

Shokkin’ Group: https://www.facebook.com/shokkingroup

Meester Samir: https://www.facebook.com/Meester-Samir-834548429917704/

Related Projects

Back to Top