Raymond Joval

ramond

Raymond Joval, H3O Holendrecht (Boksteam ABC) - Amsterdam Zuidoost

Het NAH heeft met succes een aanvraag bij het Skanfonds ingediend voor Raymond Joval voor zijn project ‘H3O GYM’, een lokale sportschool in Amsterdam Holendrecht waar hij zich met name inzet voor jong talent. Het NAH acht het van groot belang dat iemand met de status en bekendheid van Raymond zich inzet voor de buurt waar hij zelf is opgegroeid. Het NAH voert met enige regelmaat adviesgesprekken met Raymond en er wordt toegewerkt naar een gezamenlijk project op het gebied van jeugd & veiligheid.

De volgende tekst is afkomstig uit het artikel ‘Een bokser is geen boefje’, Parool, PS magazine, 6 oktober 2012. (Dit artikel kwam tot stand dankzij het NAH)

Joval kwam ver in de bokssport, won als amateur brons op het WK van 1993 en werd als prof meerdere keren wereldkampioen. Drie iaar geleden startte de

bokser samen met stadsdeel Zuidoost en boksclub ABC een trainingsprogramma  in een gymzaaltje in Holendrecht. In november zor opende hij de eerste officiële boksschool in Zuidoost, H3O (Held Hallelujah Holendrecht Ons). Het schooltje is gevestigd  in een voormalige toko in winkelcentrum Holendrecht en door vrijwilligers opgeknapt met kleine bijdragen van woningcorporaties en het stadsdeel.

In H3O richt Joval zich met boks- en kickboksles vooral op zeven- tot vijftienjarigen. Een groep die zich in de Biilmer snel verveelt. “Liever hier sparren, dan de buurman lastigvallen, toch?” De bokser leunt naar voren. “Ik zal uitleggen hoe het werkt: school vult het emmertje, de ouders vullen het ook, ik doe er ook een paar druppels bij en ie heb je een volle emmer. En dan is er geen ruimte meer voor andere dingen.”

Brengen ouders hun agressieve zoon, dan houdt de bokser die jongen ‘dicht bij zich’. De eerste periode blijft beperkt tot het assisteren van Joval, zijn regels naleven en goed naar hem luisteren. Leerlingen die dat nalaten, hebben een probleem.

“Ik heb een pupil van vijftien die niet naar me luisterde, trainingen oversloeg en alleen maar tegen wedstrijdboksers wilde vechten. Kijk, als hij me negeert, dan laat ik hem toch in de ring vechten?” De wedstrijdjongens gaven hem een pakkie. Een dag later kwam zijn vader verhaal halen. Dan ga ik met pa in gesprek over het gedrag van zijn zoon en vraag tegelijk hoe het thuis gaat, en op school. Mooi toch?”

Meer info: http://www.boksteamabc.nl/

Related Projects

Back to Top