Khadija Bahara

Interview Khadija Bahara- Labuwa

16 mei 2018

Wat doe je?
Ik ben o.a. Vitaliteitscoach die sociaal kwetsbare doelgroepen begeleidt. Mijn expertise ligt bij migrantenvrouwen en meisjes. Zelf ben ik in een achterstandsbuurt opgegroeid en heb daar veel sociale- en gezondheidsproblematiek meegemaakt. Vanaf kleins af aan was ik dus al alert op goede zelfzorg en hoe belangrijk dit voor je is. Ik had zelf een thuis, ik kon slapen, eten en drinken en familieleden om mij heen. Ik zag om mij heen dat niet iedereen dit had of hier bewust van was. Ik zag armoede, segregatie, middelenmisbruik, criminaliteit en laaggeschoolden mensen die weinig wisten van een gezonde leefstijl.

“Ik heb door de jaren heen veel gezondheidsvraagstukken gezien, die op een makkelijke preventieve wijze verholpen kunnen worden”.

Via de Fysiotherapeut/Vitaliteitscoach ben ik gewezen op de opleiding tot Vitaliteitscoach. Hij vertelde mij vaak over de opleiding; praktische evidence based tools waarmee je een totaalpakket aan mensen kan bieden: Het gaat om Voeding, Fysiek, Mindset, Slaap, Stressmanagement, Autonomie Binding en Competentie. Volledig gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten. Ik dacht, dit ga ik doen! Dit zijn de onderwerpen waar ik altijd (on) bewust mee bezig ben geweest zowel voor mezelf als voor anderen in mijn omgeving. Toen ben ik de opleiding Vitaliteitscoach gaan volgen en daarna ben ik in de praktijk gaan freestylen.

Ik merk dat Vitaliteit een nieuw ding is voor velen en nog tijd nodig heeft om te ‘landen’. Ik heb het echter puur over goede zelfzorg. Goed zorgen voor jezelf, dat lost heel veel op. Soms is het ook eng omdat je percepties moet gaat veranderen. Ik kom van alles tegen in de praktijk eenzaamheid, laag zelfbeeld, mensenschuw, psychosomatische klachten, beweegarmoede etc. Dit zijn onderwerpen waar velen mee te maken hebben. Ik probeer daarom ‘bewegen in groen’ als tool in te zetten aangezien het een positief effect heeft op zowel je mentale als emotionele en fysieke welbevinden.

Bereik je ook expliciet jongeren? Wat kom je bijvoorbeeld tegen bij jonge meiden?
Ik vind het makkelijker om met oudere vrouwen te werken, zij hebben meer levenservaring. De veranderingsbereidheid is groter bij hen. Zij snappen het waar ik het over heb en begrijpen het meer. Jonge meiden, ik vind het heel pijnlijk om te zeggen, maar die lijken het minder te begrijpen. Dan heb ik het voornamelijk over de migranten doelgroep. Ik heb ook gewerkt met autochtone doelgroepen. Dan is het verschil merkbaar: jongeren zitten op verschillende sporten en de ouders zijn vaak al meer bezig met gezondheid. Ze krijgen van huis uit mee dat het belangrijk is om te bewegen, gezond te eten, een actief leven te leiden etc. Kinderen hebben bijvoorbeeld “schermtijd”: een maximale tijd die ze per dag achter een beeldscherm mogen zitten. Bij de migrantendoelgroepen zie ik die structuur minder, de ouders lijken hier vaak zelf mee in de knel te zitten. De jongeren zitten uren lang op hun telefoon, tot laat in de nacht. Alleen al daardoor gaat er zoveel verloren van hun capaciteiten waardoor ze vaker op het vmbo zitten terwijl ze makkelijk de havo of vwo kunnen doen en vol talent zitten. Ze zijn te veel met hun uiterlijk bezig, meer dan met hun gezondheid en vitaliteit. Met je uiterlijk bezig zijn is niet verkeerd maar het is ook en wellicht zelfs belangrijker om te bewegen, gezond te eten en serieus aandacht te hebben voor je innerlijke wereld: je competenties, gedachtes, emoties etc. Ik kook met ze, we behandelen o.a. de onderwerpen voeding, bewegen, natuur, ademhaling, slaap, emoties etc op een interactieve wijze. Deze basistools missen ze vaak. Ik wil ze leren om zichzelf te managen op al deze vlakken.

Wat zijn je toekomstplannen?
Ik wil van start gaan met het geven van Vitaliteit workshops aan zowel profit als non profit organisaties. Daarnaast wil ik een Labuwa Community oprichten bestaande uit Vitaliteitsambassadeurs Amsterdam breed om vervolgens pilots te kunnen draaien in ontwikkelingslanden. Mensen coachen die weinig hebben, dat is mijn droom. Dat past denk ik ook goed bij mij als persoon. Ik vind ontwikkelingswerk zwaar, met Labuwa wil ik gewoon een light versie lanceren. Het is een preventieve tool. Wat meer verlichting en happiness brengen!

Wat hoop je uit het Netwerk Amsterdamse Helden te halen?
Omdat ik ook maatschappelijk actief ben gaat het mij vooral om spanningspartners. Mensen die Amsterdam goed kennen. Ik ga ervan uit dat een Held weet wat er speelt. Een netwerk waar je mee kan sparren over de onderwerpen die spelen in Amsterdam. Kennis uitwisselen, expertise, een beroep kunnen doen op elkaar.

Voor meer info zie: www.labuwa.nl
En volg Labuwa op Facebook!

IMG-20200330-WA0006

Related Projects

Back to Top