Aziyme Akgun

Interview met Aziyme Akgun

Vrijdag 6 juli 2018

Wie ben je?
Mijn naam is Aziyme, ik ben een ondernemend persoon. Ik vind het leuk om dingen te initiëren, om te bouwen. Met een idee beginnen en dan kijken hoe het zich ontwikkelt. Ik ben resultaatgericht, mijn kracht zit hem dan ook in de beginfase en ben niet direct een lange termijn uitvoerder. Ik hoop dat ik op die manier een bijdrage kan leveren aan ideeën.

Na een marketing studie ben ik bij een bank gaan werken. Na een carrière van bijna 10 jaar heb ik gekozen om dingen te gaan doen die mij gelukkig(er) maken. Mijn filosofie in het leven is: creëer een toekomst waarin je het verleden niet wil veranderen. Kortom, in het nu leven.

“Het gaat ook over zelf controle hebben over wat je doet. Ik kies alleen voor initiatieven waar ik 100% achter sta. Ik ben ook echt een doener, ik voer graag dingen uit”.

Kom je uit een ondernemersfamilie?
Mijn vader is ondernemer. Vooral in de horeca en detailhandel. Hij zit nog steeds in het hotelwezen. Ik wilde vroeger niet echt ondernemer worden. Ik zag eerst alleen de nadelen en ik was bang. Ik wist dat ik het kon maar ik durfde het nog niet aan te gaan.

Het begon voor mij allemaal met het organiseren van events en reizen. Ik hield mij ook met Community Building bezig, via mijn blog Minah. Op een gegeven moment dacht ik; ik moet mijn activiteiten formeel gaan maken. Een vriendin van me vroeg: wat houd je tegen? Wat zijn de financiële risico’s? Maar daar lag het voor mij niet aan. Het ging om mijn ego, ik was eerder bang om te falen.

Maar ik trotseer graag mijn angsten en zo is Moskeetour ontstaan: mijn eerste onderneming, een maatschappelijk initiatief. Ik wilde hiermee personen met verschillende afkomsten en religieuze overtuigingen bij elkaar brengen door gezamenlijk een busreis te maken, om dialoog te creëren. Hiermee wilde ik persoonlijke kennismakingen mogelijk maken en tegelijk Nederland ontdekken. Ik vind het ook belangrijk om het erfgoed van de eerste generatie te ontdekken en te eren.

Ik ben gaan ondernemen naast een full-time baan bij de bank. Simpel om te achterhalen of ondernemerschap mijn ding was. Daarnaast deed ik veel vrijwilligerswerk, wat er uiteindelijk toe heeft geleid dat ik weg ben gegaan bij de bank. Ik had zoveel gezien en voelde een sterk gevoel dat ik op mijn manier iets kon betekenen voor de wereld. Het begon met “Help Syrië de winter door” en momenteel ben ik betrokken bij StartGiving, een vrijwilligersorganisatie die ik samen met een paar vrienden heb opgericht.

“Tijdens een reis naar Lesbos om vluchtelingen te helpen heb ik het licht gezien: het leven is kort en zekerheid in het leven heb je niet. Zelfs de aarde onder je voeten beweegt, daarom kan je maar beter iets doen waar je hart sneller van gaat kloppen”.

Als gelovig persoon heb ik om leiding gevraagd en dat is gekomen met de overname van een locatie en de oprichting van een stichting. Mijn functietitel was projectmanager en ik initieerde/produceerde activiteiten en bijeenkomsten met als doel vrouwen in hun kracht zetten, of herontdekken van hun krachten. Daarnaast als mede locatiemanager heb ik heel veel geleerd over locatiemanagement, hr, netwerken etc. Dit heb ik twee jaar met veel plezier gedaan.

Toen begon het te kriebelen en ik kwam er al gauw achter dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging en behoefte had om in alle vrijheid te ondernemen. Nu heb ik 100% procent vrijheid om mijn eigen keuzes te maken en fouten. Ik ben m’n eigen hero, je moet het met jezelf doen. Vrijheid is bevrijdend en beangstigend, er zijn nu geen grenzen meer. Eindeloze ideeën en concepten stromen nu binnen. Ik moet nu de focus richten op wat ik wil gaan doen, dat is mijn uitdaging.

Ik wil in ieder geval mijn reizen voortzetten en mijn Stichting Productielab vormgeven. Met de stichting hoop ik mijn wilde ideeën te bundelen.

Wat is het doel van Stichting Productielab?
Met de stichting zal ik projecten en initiatieven opzetten en meedenken over concepten die anderen aandragen, een soort conceptenlab. En ook een stukje uitvoer. Het doel is om met verschillende partners mee te denken over sociaal maatschappelijke vraagstukken. Thema’s als: ouderdom, huiselijk geweld, zorg. Maar ook luchtige activiteiten zoals festivals en kunst initiatieven. Ik kijk ernaar uit om met verschillende sociale ondernemers en formele partijen samen te werken. Ik overweeg om een locatie te betrekken in west, ik ben nu aan het rondkijken.

Kun je wat voorbeelden van projecten noemen die je hebt gedaan?
Sinds 2012 heb ik bijgedragen aan verschillende initiatieven en een aantal zelf opgezet.
Zo heb ik benefieten georganiseerd om geld op te halen voor weeskinderen, inzamelingsacties gedaan, in het bestuur gezeten van Al Nisa en draag ik bij aan de activiteiten van Kloffie Kompany. En Stichting Aminah mede-opgezet en een locatie bekend gemaakt bij nieuwe doelgroepen. Waar ik het meest trots op ben is Moskeetour en StartGiving.

StartGiving begon als een groep vrienden die een inzamelingsactie hield voor vluchtelingen. We merkten in het veld dat bepaalde dingen beter konden, professioneler. Met een klein team hebben we toen de vrijwilligersorganisatie StartGiving opgericht. Het begon met inzamelingsacties en is later uitgegroeid tot veel meer dan dat.

“De donateurs en vrijwilligers van StartGiving bestonden voor 90% uit jongeren en zij wilden meer betekenen voor vluchtelingen. Ik heb dagen gehad dat we 200 vrijwilligers aanstuurden, op locatie verdeeld over twee verdiepingen. Sommige waren zo fanatiek dat ze wel 10 tot 12 uur per dag werkten”.

Hiermee hebben we niet alleen vluchtelingen maar ook veel jongeren geholpen. Wij boden jongeren een ruimte om stil te staan bij het belang van vrijwilligerswerk: hoeveel je kan betekenen als vrijwilliger. En dat je het makkelijk kan combineren met school, etc. Met twee, drie uurtjes per maand kun je je al inzetten voor een ander, het helpen van je medemens. En het is ook een mooie manier om in contact te komen met andere Amsterdammers.

We hebben een groot netwerk opgebouwd: StartGiving heeft honderden contactpersonen in haar bestand. Samen met onze vrijwilligers hebben we concepten als foodevents opgezet, waarbij we als bakkerij, snackbar en restaurant fungeerden en bedragen ophaalden van € 4.500,- tot zelfs een keer € 12.000,- voor het goede doel.

De werkzaamheden bestonden uit het sorteren van kleding en het wegbrengen van spullen en alles wat daar bij komt kijken, zoals het indelen van de locatie. We hebben ook twee events georganiseerd voor de uitdeel momenten. De eerste was bij de noodopvang voor vluchtelingen in Budel. Er was nog niks daar, wij hebben toen de indeling van de ruimtes gemaakt en van ieder ruimte een winkel gemaakt, ingericht naar artikelsoort en man/vrouw/kind. Ook hadden we een strippenkaart systeem bedacht waarbij elke vluchteling  in 10 minuten 15 artikelen mocht meenemen. Wij pakten het professioneel aan met security, winkelbedienden, etc.
En we hebben een festival voor kinderen georganiseerd met spelletjes en activiteiten. Allemaal mooie momenten om persoonlijk kennis te maken met anderen en een luisterend oor te bieden.

We hebben ook events opgezet waarbij we eten verkochten. Hier waren veel jonge ondernemers bij betrokken. Op een gegeven moment hadden we een Pop-up bakkerij en er werden sieraden gemaakt en verkocht. De inkomsten waren voor StartGiving om o.a. de onkosten voor de locatie en het vervoer te dekken, zodat de donaties van onze achterban ook echt naar de behoeftigen zou gaan. Verder hebben we volledig op giften van particulieren en donaties van ondernemers gedraaid. Ook ouders waren betrokken: moeders gingen bijvoorbeeld koken voor de vrijwilligers. We hebben nooit een beroep op fondsen en subsidiegelden gedaan, daar ben ik heel trots op!

“Naast de inzamelingsacties hebben we ook projecten gefinancierd. Zo hebben we een school laten bouwen in Bangladesh. En er zijn twee vrachtwagens met goederen naar Lesbos gegaan, met een team van tien vrijwilligers. De volledige reis werd gesponsord door ons netwerk. We hebben daar ook live acties gedaan, bijvoorbeeld als we zagen dat er een tekort was aan vers fruit. Dan werd dit vanuit Nederland aangevoerd”.

Ik denk dat het goed gaat met vrijwilligerswerk omdat ik, en het team waarmee ik samenwerk,  een professionele aanpak heeft. Daarom verlopen de projecten gestructureerd en smooth. Iedereen weet waar die aan toe is.

Hoe ziet de organisatie er uit?


Team StartGiving bestaat nu uit zes personen. Dat is het bestuur, of de kerngroep. Samen bespreken we wat we kunnen doen voor vluchtelingen. Zo hebben we ons ook ingezet voor de Rohingya’s. We hebben goederen naar Hongarije, België, Frankrijk en Lesbos gestuurd. Ook in Nederland hebben we gezorgd voor voedselpakketten, o.a. voor de We Are Here groep en we hebben in AZC’s offerfeesten georganiseerd.

Je ziet dat jongeren baat hebben bij onze vrijwilligersactiviteiten. Ze doen contacten voor stageplekken op, ze krijgen ideeën voor opleidingen en ze wisselen onderling adviezen uit. Jongeren die bij ons hebben geholpen promoten het doen van vrijwilligerswerk ook bij anderen. Dat je ook fysiek kan doneren door de mouwen op te stropen. We zien echt een mindset change.

“Eindverantwoordelijke zijn vind ik eng. Ik ben altijd liever Robin dan Batman geweest. Ik heb me altijd veilig gevoeld als Robin, maar ik erken dat ik nu toch echt een Batman ben!”

Met Moskeetour zijn we al naar Bosnië, Engeland en Turkije geweest. Ik vind het geweldig als ik zie hoe divers de groepssamenstelling is: jongeren gaan met hun moeder, bekeerlingen, nieuwsgierigen, maar ook koppels en vriendengroepen gaan mee. Ik vind het fijn om ze een reis aan te kunnen bieden waarbij ze mensen ontmoeten die ze anders niet snel ontmoeten. Het gaat om het ontdekken van je culturele en religieuze identiteit. Het zijn eerder zen reizen, het gaat dieper dan vakantie. De samenwerking met een kerkgenootschap is een van de mooiste tours geweest. Ik heb toen een programma samengesteld waar een Islamoloog en project mdw radicalisering aanwezig waren om inhoudelijk in gesprek te gaan, met de moslim deelnemers kon gepraat worden over het praktiseren als moslim.

Ik weet dat het werkt, ik bouw ook relaties op met de reizigers. Het is heel sociaal. Sommige gaan altijd mee. Ook organiseer ik dagexcursies. Dan gaan er vrouwen en jongeren mee die op plekken in Nederland komen waar ze nooit zijn geweest. We zijn bijvoorbeeld naar Texel gegaan, veel deelnemers waren daar nog nooit geweest. Dus het gaat ook om het ontdekken van Nederland en het groen.

Wat wordt de volgende reis?
Ik ben bezig met de voorbereidingen om in november naar Palestina te gaan. Er hebben zich al 20 reizigers aangemeld, ik heb nog 10 plekken beschikbaar. Ik ben gewend om reizen voor grote groepen te organiseren, we zijn naar Parijs gegaan met 90 personen, naar Texel met 45 personen en naar Bosnië met 55 personen. Maar zou het ook leuk vinden om een reis te organiseren voor bv een familie of vereniging, mits de waarden passen binnen de filosofie van Moskeetour.

Wat zijn je toekomst ambities?
Sinds twee maanden ben ik volledig ZZP-er als project- en eventmanager. Ben ook in te zetten voor pr & marketing. Ik heb een paar mensen uit m’n netwerk benaderd om initiatieven te ontwikkelen. Ik wil ook reizen in de vorm van retreats organiseren, met de focus op spirituele gezondheid en fysieke gezondheid. Ik ben ook bezig met een netwerkclub en een vrijwilligersorganisatie die ik binnen 6 maanden wil lanceren, maar daar ga ik nog niet al te veel over zeggen..!

Vanuit Stadsdeel West heb ik momenteel 2 opdrachten lopen: ik organiseer dag van de mantelzorg in november. En ik zit in een werkgroep om mee te denken over huiselijk geweld. Ook zet ik mij in voor de Vreedzame Wijk: dat gaat over het waarborgen van een gezonde en veilige wijk waar buurtbewoners, jong en oud, in harmonie met elkaar leven. Er worden nu bij een aantal pijlers bij scholen aangeboden.

Ik heb ook nog de wens om op creatief vlak dingen te doen: ik heb grote bewondering voor mensen die iets kunnen creëren: film, fotografie, schilderen, handwerk, ambacht. Ik wil daar graag iets mee doen en combineren met jongeren en de eerste generatie migranten. Ik geef mezelf de komende twee jaar om dit verder vorm te geven, ik wil dat het echt impact maakt als ik iets lanceer.

Jongeren
Aan jongeren wil ik de boodschap overdragen: je hebt een stem, je hebt geluid, je kan golven creëren. Be the wave. Bij StartGiving hebben we vrijwilligers van 14 jaar gehad. Die worden nu al gevoed met maatschappelijke betrokkenheid. Je weet nooit wat ze later in hun leven gaan doen, misschien wel een tandarts die in z’n vrije tijd aan liefdadigheid doet. Je kan zoveel doen, niet alleen geld doneren. Ga op zoek naar een vorm die bij je past.

Fysiek helpen werkt. Ik sponsor bijvoorbeeld zelf een weeskind in Ghana. Elke maand wordt het bedrag automatisch geïncasseerd. De voldoening, het gevoel daarvan is anders. Het moment dat je bezig met wat er gedoneerd wordt, of het nou gaat om een voedselpakket samenstellen of kleding sorteren, is het echt. Het wordt tastbaarder en het is confronterend.

Waarom is het Netwerk Amsterdamse Helden voor jou van toegevoegde waarde?
Ik vind het een mooie positieve gedachte dat er een netwerk is met gelijkgestemden. Door passie gedreven jongeren (jonge ondernemers) die het verschil willen maken met wat ze doen. Ik hoop dat er linkjes gelegd worden om elkaars passie te delen. Ik kom graag in contact met personen die voor mij niet zo voor de hand liggen, dat vind ik fijn. En het is een mooie erkenning en titel om te dragen. Ik herken het verhaal van de Helden, ik wordt ook weleens benaderd als spokesperson vanuit de moslim gemeenschap. Bijvoorbeeld pas nog voor het programma We Make The City dat o.a. in Pakhuis de Zwijger werd gehouden. Dan willen ze weten hoe bepaalde onderwerpen geïmplementeerd kunnen worden in de moslimgemeenschap. Dan geef ik veel advies weg, daar mag best een keer iets tegenover staan.

IMG-20180803-WA0038 kopie
Schermafbeelding 2018-08-04 om 14.25.45
Schermafbeelding 2018-08-04 om 14.23.23
Bekijk de indrukwekkende documentaire van Marjan de Blok waarin ze de groep van Aziyme volgt die op Lesbos hulp gaan verlenen:
https://bnnvara.nl/video/doe-iets

Bekijk deze NPO uitzending over Start Giving:
https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/332831/Npo_Spirit_2015.html

Social media:
Productielab
Moskeetour

Website/Facebook:
www.productielab.nl
www.moskeetour.nl

Related Projects

Back to Top